Vinná réva - jedna z mála plodících popínavek

24.10.2014 14:18

Mezi malé množství popínavých rostlin, která je užitečná produkcí plodů a zároveň o okrasná - jako popínavá rostlůina - patří Réva vinná — Vitis vinifera. Má bobule v barvě žluté, zelené, růžové a modré, podle odrůd. Jejich použití v okrasných zahradách je omezené pouze na loubí, pergoly  nebo na konstrukce připevněné ke zdi budovy.

 

—————

Zpět


Vinná révaZ okrasných rév zaslouží pozornost zejména Réva pobřežní — Vitis riparia, která má listy skoro okrouhlé, jen slabě laločnaté o průměru asi 5— 10 cm. Proto každému třetímu listu je úponka, kterou se všechny révy vyznačují a která slouží k přichycování na konstrukcích. Černé bobule jsou 12—14 mm veliké. Jsou jedlé. Charakteristickou vlastností, pro kterou by zasloužila větší rozšíření, je velmi příjemná vůně květů. Odtud také synonymum Réva vonná — V. odoratissima. Spíše než v okrasných školkách ji lze obdržet v révových podnožových školkách, nebof. se používá jako podnož. Dorůstá výšky 10—12m.
Další druh pnoucího vína je Vitis coiginetiae, poněkud slabšího vzrůstu do výšky 6— 8 m, ta by si zasloužila větší rozšíření. neboťjejí listy až 25 cm široké se na podzim zbarvují ohnivě oranžově-červeně. Bobule mají až 1 cm v průměru, jsou černé s purpurově červeným ojíněním. Obě tyto révy jsou u nás plně mrauvzdomé ve vinařských oblastech.
Zcela mrazu vzdorná je Vitis amurensis — Réva amurská, která má na nndzim list purpurově červenv a stejně jsou vybarveny i bobule, které vzhledem k tomu, že jsou příliš malé, nemají cenu pro konzum.
 


Rovněž zimovzdorná je Vitis labrusca — Réva americká, která má plody 1,5 až 2 cm v průměru, sladké, fialové, které chutnají jako černý rybíz. Je to druh velmi silně rostoucí, dorůstá výše 15—18 m.
Všechny tyto okrasné révy jsou vhodné k popnutí domovních zdí, zídek, plotů, pergol. Zvlášť dekorativní jsou ty, u nichž se na podzim vybarvují listy. Aby se dosáhlo dobrého růstu, potřebují, stejně jako réva vinná, dobře připravenou půdu a občasné přihnojení. Je-li nutno révový trs prořezat, je nejvhodněiší doba pozdní podzim, protože při jarním řezu všechny révy silně „slzí“, a tím se rostlina oslabuje.

 

Foto Fotolia.com



Doporučujeme : Zahradní jezírka Zahradnictví Polička Exotické rostliny